Deeleconomie was hét toverwoord tijdens de economische crisis. “Delen is het nieuwe bezitten” werd het credo van veel mensen. Allerlei deel-initiatieven schoten als paddestoelen uit de grond. Hoe staat het er nu mee? Heeft de deeleconomie vaste bodem onder de voet gekregen of een stille dood gestorven? Wij maken de balans op.

Om te beginnen: deeleconomie is een breed begrip. Je kunt er veel onder scharen. Van de gedeelde moestuin voor de wijk, de auto die je samen met je buren koopt tot het meedoen in een broodfonds (een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, voor zelfstandig ondernemers). Maar ook het hergebruiken van oude producten komt uit dezelfde gedachte voort. Zo hebben veel steden nog steeds Repair Café’s waar oude apparatuur gerepareerd wordt, in plaats van het weg te gooien.

Samen rijden werd populair, en is dat nog steeds

Delen leek het toverwoord, toen we ons tijdens de financiële crisis beseften dat we best konden consuminderen. Vooral de auto was een populair object om te delen. Behalve de mensen die een eigen auto deelden, waren er ook veel websites waar je je auto kon uitlenen of die van een ander kon lenen (bijvoorbeeld via de SnappCar, WeGo of MyWheels). Of sites waar je kunt kijken of je met iemand kon meerijden, wanneer je ergens heen moest (bijvoorbeeld via BlablaCar of SamenRijden.nl).

Waarom alles zelf kopen?

En heb je eenmalig een klopboormachine nodig, maar geen zin die dan ook aan te schaffen? Op een website als Peerby vind je vast wel iemand bij jou in de buurt, waar je deze kunt lenen. Ook kwamen er allerlei Facebookgroepen waar producten weggegeven of diensten uitgewisseld werden.

Conclusie: missie geslaagd!

Kijken we nu hoe het staat net die initiatieven, dan zijn de meeste nog steeds erg succesvol. Ook het delen van voorzieningen en ruimtes is intussen ook iets heel gewoons geworden. Hielden we vroeger dingen angstvallig voor onszelf, nu staan we meer open voor delen. Conclusie is dat het woord deeleconomie misschien geen buzz-woord meer is, maar dat er wel degelijk wat is veranderd in de maatschappij.