Nul-op-de-meterwoning: in de bouwwereld zijn deze een begrip. Het staat voor woningen, waar de meterkast aan het eind van een jaar dezelfde stand heeft als aan het begin van dat jaar. Oftewel: geen energierekening! Ooit leek dat ondenkbaar. Dankzij zonnepanelen kan het echter nu al heel simpel worden gerealiseerd. Ook voor bestaande woningen.

De term ‘Nul op de meter’ werd in 2013 geïntroduceerd. Bouwbedrijven en woningcorporaties kwamen toen overeen 11.000 woningen duurzaam te renoveren tot een ‘Nul-op-de-meter’-woning. Toen leek dat misschien nog te mooi om waar te zijn, maar ze bewezen dat het helemaal niet zo moeilijk was een woning te realiseren, waar nooit meer een elektriciteitsnota op de deurmat hoeft te vallen.

En het bleek ook nog eens heel betaalbaar. Of in elk geval: een investering die zichzelf heel snel weer terugverdient. Inmiddels zijn er nog eens honderdduizenden woningen in heel Nederland, die worden gebouwd of verbouwd tot een ‘Nul op de meter’-huis. Particulieren, verenigingen van eigenaren, woningcorporaties en soms zelfs hele buurten nemen initiatieven om te komen tot dergelijke energie-neutrale woningen.

Zonnepanelen: efficiënt, betaalbaar en gemakkelijk

Er zijn tegenwoordig talloos veel technieken om warmte en elektriciteit op te wekken. Voor het opwekken van stroom blijken zonnepanelen in de praktijk de meest toegepaste oplossing. Niet zo vreemd: zonnepanelen hebben een hoog rendement, zijn aantrekkelijk geprijsd en hebben de minste praktische bezwaren.

Een zonnepaneel is gemakkelijk te plaatsen op een dak, zonder vergunning en zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen. Er zijn trouwens nu ook al systemen beschikbaar om woningen elektrisch te verwarmen, met stroom die is opgewekt door zonnepanelen. Daarmee kunt u ook de gasrekening vaarwel zeggen!

Vraag een berekening op maat

Is ‘Nul op de meter’ ook voor u haalbaar? Waarschijnlijk wel. Een installateur kan een berekening voor u maken, op basis van uw daadwerkelijke gebruik van het afgelopen jaar. Een gezin kan met zestien panelen al snel haar energieverbruik dekken. Hou wel rekening met het feit dat het rendement van de zonnepanelen elk jaar een beetje zal afnemen. De meeste fabrikanten garanderen echter zelfs na 25 jaar nog steeds 80% van het oorspronkelijke rendement. Dus het rendementsverlies is minimaal.

Wie zuinig is, bespaart nóg meer

Met zonnepanelen wekt u energie op. Het is een open deur om te vertellen dat u ook heel eenvoudig geld en energie kunt besparen door zuiniger om te springen met energie. Daarvoor kunt u zelf al allerlei maatregelen nemen, variërend van energiezuinige apparaten tot lampen met sensoren of tijdschakelaars waardoor ze nooit branden op momenten dat het niet nodig is.