Moeite om rond te komen? Of vraag je je af waar al dat geld toch naartoe gaat en waarom je aan het eind van de maand niets overhoudt? Deze vijf tips helpen je slimmer met je geld om te gaan!

Tip 1: Budgeteer alles!

Je vakantie, leuke dingen, boodschappen, je auto, je hobby: ga voor jezelf na wat je daaraan per week of maand maximaal wilt of kunt uitgeven. Dit budgetteren helpt je op veel manieren. Om te beginnen krijg je daardoor inzicht in waar het eventueel mis gaat. Ten tweede dwing je jezelf om bewuster om te gaan met je geld. Zorg dat je niet meer dan 75% van je inkomen budgetteert. Zet de rest apart om te sparen of voor tegenvallers: die zijn helaas onvermijdelijk.

Tip 2: Reken direct af

Nu iets kopen, over een jaar betalen: het klinkt leuk. Maar na een jaar is de nieuwigheid van je aankoop allang af en ervaar je die rekening als een enorme last. Hetzelfde geldt wanneer iemand een rekening voor je voorschiet. Probeer je aan te wennen alles direct af te rekenen. Dat voorkomt stress en financiële katers achteraf.

Tip 3: Ontdek de lol van besparen

Besparen is leuker dan je denkt. Het geeft een enorme kick als je een aankoop doet waarbij je een veel lagere prijs betaalt dan de oorspronkelijke prijs. Wil je een bepaalde aankoop doen? Kijk dan eerst eens op Marktplaats of er een goed tweedehands alternatief is. Of heb je een eet-date, saunadagje of citytrip in de planning? Er zijn volop sites met aanbiedingen of veilingen daarvoor. Je zult verbaasd zijn wat je daarmee kunt besparen. Een leuke aankoop waarbij je ook nog eens een ultralage prijs betaalt: dat is gewoon dubbel scoren!

Tip 4: Zet meevallertjes direct opzij

Extra geld verdiend? Iets verkocht? Vakantiegeld of eindejaarsuitkering gekregen? Zakcentje van je suikertante gekregen? Zet dit soort meevallers opzij, het liefst op een spaarrekening. Op die manier voorkom je dat je geld uiteindelijk toch in de winkelwagen van je supermarkt terecht komt en je er te weinig plezier aan beleeft.

Tip 5: Bespaar op je vaste lasten

Je hypotheek, je verzekeringen, energiekosten, telefoonabonnement… Veel mensen zien dit soort kosten als vaste gegevens. Maar juist daarop is vaak veel te besparen. Maak er een gewoonte van regelmatig zo’n kostenpost onder de loep te nemen, en je te oriënteren op goedkopere aanbieders. Kijk niet gek op als je op die manier honderden euro’s per maand gaat besparen!