Wie de financiële ruimte heeft om een centje opzij te leggen, ging voorheen sparen of beleggen. Maar nu die eerste optie niets meer oplevert en de tweede optie voor veel mensen te risicovol wordt gezien, is er een andere manier sterk in opkomst: het kopen van een tweede woning, om die vervolgens te verhuren. Zeker met de lage hypotheekrente een goede optie.

Vooral in de studentensteden is het al volop aan de gang. Tussen de 10 en 20% van alle woningen wordt daar gekocht door particuliere beleggers. Vaak ouders die voor kun kind een woning kopen en daarna weer verkopen. Maar sommigen denken ook op een langere termijn. Als kindlief is uitgestudeerd en vertrekt, willen ze de woning aanhouden als verhuurobject.

Banken werken graag mee

Louis uit Gent kocht onlangs een appartement, om dat te verhuren aan zijn dochter. Hij sloeg daarmee volgens hemzelf twee vliegen in één klap: zijn spaargeld kwam beter terecht én zijn kinderen huurden een stuk aantrekkelijker. Schutter: “Ik had het volledige bedrag natuurlijk niet zelf direct voorhanden. Ik heb voor een groot deel gewoon bij een bank moeten aankloppen. Doordat mijn vrouw en ikzelf relatief goedkoop wonen bleek er veel mogelijk, bij verschillende banken. Bij de meesten kon ik tot maar liefst 90% van de woningwaarde financieren, als ik dat wilde!”

Beleggingsfonds rendeerde negatief

Waarom koos hij hiervoor? “Tot een paar jaar geleden spaarde ik maandelijks in een beleggingsfonds. Maar een kwart van mijn ingelegde bedrag verdampte daarin op een gegeven moment gewoon! Ik heb al mijn geld uit het fonds gehaald en op een spaarrekening gezet. Maar door die belachelijk lage rentes op die spaarrekeningen tegenwoordig, wilde ik graag wat slimmers doen.”

 

NVM: 8% rendement goed mogelijk

Het rendement op het kopen en verhuren van woningen ligt in elk geval veel hoger dan dat op spaarrekeningen. Het NVM berekende een rendement van 7 tot 8%. Daarbij gaat de NVM er wel van uit dat de woning volledig met eigen geld wordt gefinancierd. Dat heeft Louis dus niet: “Klopt. Maar ik probeer deze woning zo snel mogelijk af te lossen. Dat is mijn spaardoel voor de komende vijf tot tien jaar. En daarna is de huur voor mij een extra inkomstenbron. En aangezien ik ZZP’er verder weinig heb geregeld, is dat voor mij ook wel noodzakelijk. Het enige risico dat ik loop, is dat de markt voor woningverhuur volledig inklapt. Maar dat zie ik echt niet snel gebeuren.”