Het lenen van geld zit flink in de lift. Niet alleen in België maar ook in Nederland. De leden van de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN) zien al jarenlang een stijging. Verstrekten deze maatschappijen in 2015 gezamenlijk €2,8 miljard, vorig jaar steeg dat naar € 3,4 miljard. Een stijging van meer dan 20%. Door de lage rente op de huidige leningen is ruim 40% van de nieuwe leningen is bedoeld om oude in te lossen.

De populariteit is eenvoudig te verklaren: de aanhoudend lage rente op leningen. Die blijft naar verwachting op korte termijn nog steeds laag. Vooral de persoonlijke lening is favoriet onder Nederlanders die geld lenen. Dat ze daarvoor kiezen, in plaats van een doorlopend krediet, heeft te maken met de zekerheid die de persoonlijke lening biedt. Consumenten vinden het prettiger een looptijd af te spreken, waarna hun lening is afbetaald en ze dus schuldenvrij zijn. Een positieve ontwikkeling, zeggen deskundigen. Zij concluderen dat de consument zijn geld wel wil laten rollen, maar daarbij niet roekeloos te werk wil gaan.

Mensen willen hun geld wel laten rollen, maar niet roekeloos te werk gaan.

Nieuwe lening om oude in te lossen is populair

Ook zien de onderzoekers dat veel kredieten worden aangevraagd om bestaande leningen en kredieten samen te voegen. Maar liefst 41% van de leningaanvragen werd voor dat doel bestemd. Logisch: het is een eenvoudige manier om de maandlasten te verlagen, aangezien oude leningen vaak een veel hoger rentepercentage hebben.

Voordeel van een persoonlijke lening

Het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is dat klanten bij een persoonlijke lening duidelijkheid hebben over de looptijd, de rente en de maandelijkse aflossing. Niet bepaald flexibel, maar wel helder. Bovendien biedt deze leenvorm een lagere rente dan bij een doorlopend krediet. Het doorlopend krediet een kredietvorm waar de klant op elk gewenst moment geld kan opnemen, tot een vooraf bepaalde limiet. Dit is flexibeler, maar ook prijziger dan een persoonlijke lening. Bovendien kan de rente per maand anders zijn, en ook dat schrikt veel mensen af. Zeker nu iedereen er zich van bewust is dat de rentestand op dit moment op een zeer laag punt is beland, en in de komende jaren een stijging zeer waarschijnlijk is.